1. helmikuuta 2013

kenkien huoltoa

Olen ehkä vähän laiska huoltamaan kenkiäni, mutta nykyään olen yrittänyt patistella itseäni kyseiseen hommaan vähän useammin. Kun panostaa nahkakenkiin, kannattaa niistä pitää myös hyvää huolta, yritän muistutella itselle.

Ensin vuorossa on puhdistus hieman kostutetulla liinalla. Joskus, jos olen oikein tehokkaana, saatan myös hinkata pohjan tikatun saumakohdan vanhalla hammasharjalla, se kun tuppaa usein jäämään rumasti likaiseksi, pyyhe kun ei kapeaan väliin kunnolla ylety. Tämän jälkeen käsittelen mustat kengät Bostonin mustalla suojavahalla (värjää samalla haalistumia) ja muun väriset kengät Eccon värittömällä vahalla.


Kun vaha on kuivunut, suojaan pinnan vielä suihkutettavalla suoja-aineella, tällä hetkellä käytössä Officen versio. Suihkutan suoja-ainetta aina myös uusiin kenkiin ennen niiden ensimmäistä ulkoilukertaa. Ja aikaahan tähän toimitukseen ei mene kuin muutama minuutti, mutta silti toimeen tarttuminen on muka aina yhtä vaikeaa, miksiköhän?:)

Yksi tärkeä juttu kenkien huollossa on kenkien tuet. Aina kun laitan kenkiä säilöön, laitan niiden sisään vähän sanomalehtipaperia. Saappaisiini sujautan muoviset tuet joka kerta tullessani kotiin, niin varret pysyvät ryhdikkäämpinä. Omani olen saanut kenkien oston yhteydessä, mutta osaisiko joku vinkata, mistä samantyyppisiä voisi ostaa? Itse en ainakana ole mistään vastaavanlaisia löytänyt..

Aika ajoin yritän myös viedä kenkiäni suutarille, jossa kengät saavat aivan uuden ilmeen kantalappujen vaihdon myötä. Hain juuri mustat nilkkurini suutarilta, ja ne olivat kuin uudet, vaikka luulin jo astuneeni kantapäät lopullisesti piloille!

Kun kenkiä hoitaa hyvin, ne eivät ole kertakäyttötavaraa, vaan kestävät kulutusta pidempään!:) Haastankin kaikki katsastamaan niiden omien kenkien kunnon tänä viikonloppuna ja hellimään niitä vähän, jos ovat jääneet ihan huomiotta!

16 kommenttia:

 1. Tää on kyllä sellainen hyvä tapa joka mun pitäis iskostaa päähäni. Taidankin lähteä kenkähuoltovälineostoksille (olihan pitkä sana :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin pitäisi!:) Ja nimenomaan jos siitä ottaisi tavan, niin tulisi ehkä vähän helmpommin tartuttuta toimeen..

   Poista
 2. Sama juttu täällä! Monesti on mielessä että pitäisi huoltaa, mutta jotenkin se aina jää! Tämän postauksen innoittama taidankin tehdä sen mitä olen suunnitellut tekeväni koko talven :D Ainakin Rizzossa myydään saappaantukia, en nyt yhtään muista hintaa(sillä ostettuani aivan liian kalliit nahkasaappaat olin niin pihi, että päätin käyttää tukena just noita mitä tulee saappaiden mukana ;)).
  Hauskaa viikonloppua Lili!
  t. Ellis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, mikä siinä on muka niin hankalaa!?:D Hienoa jos sain siis sutkin tuumasta toimeen!;) Täytyykin käydä Rizzossa katsomassa noita saapastukia.. Sitä samaa sinulle Ellis, vaikka mennäänkin jo sunnuntaissa!:)

   Poista
 3. Pinterestissä oli saappaiden tueksi ehdotettu pool noodleja eli niitä pitkiä vesileluja. Mikä niiden nimi on suomeksi?! Joka tapauksessa, tuosta "lelusta" oli leikattu jokaiselle parille oikean mittainen pätkä, joka pitää varren suorassa. Äkkiseltään voisi kuvitella, että isommat tavaratalot ja/tai suutarit myisivät oikeita tukia tai osaisivat vinkata mistä niitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Pinterestissä on kyllä vaikka mitä hyviä "diy"-ideoita!:)

   Poista
 4. Itse ostin Clas Ohlsonilta saappaille säilytyslaatikot ja niiden mukana tuli saapastuet. Mutta olen ajatellut hankkivani myös ihan tavallisia suorakulmion muotoisia, jämäkän muovisia pöytätabletteja tai ohuita ja taipuisia leikkuulautoja, jotka voi sitten pyörittää rullalle ja laittaa varren sisään. Ainakin Ikeasta pitäisi molempia saada :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita Clasun kenkälaatikoita mun onkin pitänyt hakea muutenkin, kiva että niissä tulee noi tuet mukana!:) Pöytätabletti-idea on myös varmasti oikein toimiva!:)

   Poista
 5. Saappaan varret saa tuettua myös pyöräyttämällä sisään tukevan aikakausilehden rullalla :) Ei ehkä esteettisin vaihtoehto, mutta komerossa ja säilytyksessä näppärä

  VastaaPoista
 6. Itsekin käytän aikakausilehtiä saappaiden sisällä tukena :)) täytyisikin muistaa taas huoltaa kenkiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita täällä!:) Hienoa jos joku innostui tämän postauksen ansiosta hieman huoltamaan kenkiään:P

   Poista
 7. Mä olen ostanut Ikeasta niitä ruokatabletteja -- kääräisen rullalle ja toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea!:) Eihän sillä niin väliä mitä sinne rullailee, kunhan toimii ja saappaat eivät mene lyttyyn:)

   Poista
 8. Nuo Nonan mainitsemat muoviset pöytätabletit ovat hyviä, ne kun rullaa ja laittaa saapikkaan varteen niin ne ikäänkuin avautuu siellä ja pitää aika jämäkästi varret pystyssä.

  t.Tiiu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!:) Toivottavasti joku muukin sai näistä hyviä ideoita, lörpöttävät saappaanvarret eivät ole kovin kaunis näky:/

   Poista