17. marraskuuta 2013

blogiperiaatteet

Sain Happy days-blogin Idalta haasteen kirjata ylös omia blogiperiaatteitani. Tässäpä omia ajatuksiani bloggaamisesta ja periaatteista, joista yritän pitää kiinni.

PERUSJUTUT


Aloitin kirjoittamaan blogia vuonna 2011, alussa ihan vain itselleni, halusin paikan johon purkaa visuaalisuuttani. Sittemmin tänne on löytänyt omassa mittakaavassani suuri joukko ihmisiä, mikä on ihanaa mutta välillä myös hieman pelottavaa!


En osaa laittaa blogiani mihinkään tiukkaan kategoriaan, eniten tykkään kirjoitella omasta tyylistäni ja sisustuksesta. Blogini on itselleni, mutta toivon mukaan myös teille, paikka jossa voi keskittyä vain kivoihin juttuihin, eikä arkisista murheista tarvitse huolehtia.


P1013179TEKSTI JA ULKOASU


Blogin ulkoasu on mulle visuaalisena ihmisenä tosi tärkeä juttu. Haluan ulkoasun olevan vaalea ja yksinkertainen ilman mitään turhia härpäkkeitä. En ole niin hyvä koodailemaan kuin haluaisin olla (en myöskään jaksa opetella tarpeeksi), mutta ideoita löytyisi kyllä kasapäin! Toivon voivani jossain vaiheessa maksaa jollekin ammattilaiselle siitä, että hän toteuttaisi visioni.


Myös teksti on itselleni tärkeää. En halua kirjoittaa mitään kirjakieltä, mutta kirjoitusvirheitä vihaan. Yritän aina eliminoida virheet parhaani mukaan, mutta toki niitä sattuu silti. Ennen toin teksteilläni ehkä enemmän esiin persoonaani ja huumoriani. En tiedä miksi se on jäänyt, on ehkä helpompaa olla anonyymimpi..KUVAT


Kuvien tärkeydestä ei varmaan tarvitse edes sanoa. Haluan kuvieni olevan hyvälaatuisia, selkeitä ja vaaleita. Kun aloitin blogini, kuvasin vielä pokkarilla, joten tässä asiassa on tapahtunut paljon edistystä, vaikka toki parannettavaakin on vielä paljon. Koska haluan laittaa blogiini vain kauniita kuvia, pimeys saa kuvausinnon aina vähän laskemaan kun kuvia on vaikeampi ottaa.LINKIT JA MUUT BLOGIT

Luen todella montaa blogia ja pieni osa niistä löytyy blogini oikeasta reunasta, jotta muutkin voisivat niihin löytää. Mielestäni tällaiset "suosikki"-listat ovat tosi kivoja, niiden avulla voi löytää itselleen mielekästä luettavaa, mutta myös lisää kävijöitä omaan blogiin. Olen aina yhtä iloinen, jos näen oman blogini jonkun toisen "suosikki"-listalla. Yritän aina ehtiessäni kommentoida muiden blogeihin, tuntuu että moniin bloggaajiin on melkein tutustunut, kun jättää kommentteja puolin ja toisin.


P1013165


YHTEISTYÖ JA MAINONTA


Kun aloin saamaan yhteistyöehdotuksia, otin tiukan linjan niitä kohtaan, mainostan vain tuotteita joihin oikeasti uskon. Halusin alusta alkaen keksiä oman tavan kaupalliseen yhteistyöhön ja näen mainospostauksiin ison vaivan, jopa isomman kuin "tavallisiin" postauksiin. Rakastan kuitenkin esimerkiksi kollaasien väkertämistä, joten niiden tekeminen on pelkästään hauskaa.


Yhteistyöehdotuksia tulee laidasta laitaan ja kaikki eivät ole aina ihan vilpittömiä. Mua on esimerkiksi useamman kerran pyydetty mainostamaan jotakin tuotetta rahallista palkkiota vastaan, mutta en saisi postauksessa kertoa sen olevan yhteistyöpostaus. Vaikka rahasummat ovat joskus olleet kieltämättä ihan houkutteleviakin, sanon tällaisiin tapauksiin jyrkän ein ja yleensä vielä tivaan kysyjätaholta, miksi he ehdottavat tällaista toimintaa. Haluan olla mainostuksen suhteen läpinäkyvä ja merkkaan kaupalliset yhteistyöpostaukset nykyään aina. Toivon että mainontaan tulisi pian selvempiä ohjeistuksia, nyt kun blogimaailma on varsinainen villi länsi tämän asian suhteen.IKÄVÄT KOMMENTIT

Koska mulla on kivoja lukijoita, saan pääasiassa vain kivoja kommentteja. Ikäviä kommentteja tulee toki joskus, mutta en aina julkaise niitä, koska en näe mitään syytä siihen, miksi antaisin jonkun suoltaa kuraa blogiini. Asialliset kritiikit ovat asia erikseen.LIITÄNNÄISET / SOME


Pidän tärkeimpinä visuaalisuuteen ja kuvallisuuteen liittyviä some-muotoja, kuten Pinterestiä ja Instagramia. Instagramista tykkään, koska sinne voi laittaa henkilökohtaisempia kuvia, mitä ehkä blogiin ei tulisi laitettua. Siksi haluan myös pitää profiilini yksityisenä, haluan tietää ketkä minua seuraavat. Facebookissa en ole kovin aktiivinen, joten sitä en ole vielä perustanut blogille, mutta jos sille tulee jossain vaiheessa kysyntää, voin harkita sen tekoa.


P1013171PARASTA BLOGGAUKSESSA


Parasta bloggauksessa on varmasti kaikkien bloggaajien mielestä vuorovaikutus, niin bloggaajien kuin lukijoidenkin kanssa. Onhan se nyt ihan mahtavaa, kun tällaisen harrastuksen kautta on voinut tutustua samanhenkisiin ihmisiin!:)


Myös käytännön vinkit niin pukeutumisen, kosmetiikan kuin minkä tahansa muun suhteen ovat loistava asia blogeissa. Olen useammin kuin kerran ostanut jotain vain siksi, että näin sen jossakin blogissa.


Blogini toimii mulle myös jonkinlaisena CV:nä, osoitan sen avulla, millainen tyyppi olen ja ehkä jopa jotain siitä mitä osaan. Uskon, että blogini voisi joskus toimia jopa apukeinona pyrkiessäni johonkin työpaikkaan.


On tietenkin myös hieno juttu, että bloggaamisesta voi nykyään saada rahaa. Varsinkin näin opiskelijana olen todella kiitollinen, ettei tarvitse käydä samalla iltaduunissa, vaan blogin avulla voi saada lisätuloja opiskelijan muuten aika rajalliseen budjettiin.VINKIT ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE


Tee alusta asti ihan omaa juttuasi, älä matki muita. Panosta kuviin, tekstiin ja ulkoasuun, pyydä vaikka apua joltain kokeneemmalta bloggaajalta. Vastaa lukijoiden kommentteihin, itse ainakin käyn aina katsomassa, onko kommenttiini vastattu. Rakasta sitä mitä teet, älä bloggaa vain siksi että "kaikki muutkin" bloggaavat.
Olen lukenut tämän haasteen jo tosi monista blogeista, joten en ole enää ihan kärryillä, ketkä tätä eivät olisi vielä tehneet. Kerro minulle jos et ole, niin haastan sinut!;)

4 kommenttia:

  1. Olisi todella kiva, jos taas toisit enemmän persoonaasi esiin teksteissäsi. Mainoskollaaseja en oikein mistään blogista innostu lukemaan. Sen sijaan ne jutut, joissa oma äänesi on kuulunut läpi, ovat olleet tosi kivoja! Olet taitava kirjoittaja ja kuvaaja sekä ilmeisen suloinen nuori nainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Emmi palautteesta!:) Itseäkin välillä harmittaa ja mietityttää se miten kirjoittaisin.. Toisaalta tekisi mieli kirjoittaa kuvailemasi tyyppisiä juttuja enemmänkin, mutta jotenkin se fakta, että tämä on niin julkinen paikka, saa aina vähän perääntymään:/ Vaikka kirjoitankin julkista blogia, olen tietyllä tavalla tosi tarkka siitä mitä paljastan.. Täytyisi löytää joku kultainen keskitie! Mutta kiitos palautteesta ja kiva kuulla että olet pitänyt mun vähän pohtivimmista teksteistä:)

      Poista