4. lokakuuta 2014

herkullinen gluteeniton leipä

Nyt syksyllä ruuanlaitto ja leipominen tuntuvat taas maailman parhailta jutuilta. Koska sovittiin kaverini kanssa kuukauden herkkulakosta (tää on mulle oikeasti tosi paha rasti), on nyt leivottava ainakin kuukauden ajan kaikkea terveellistä. Tein tätä leipää eilen ja oli pakko saada postaus teille näin lauantaiaamuksi, sillä tässä on kyllä viimeisen päälle herkku esimerkiksi viikonlopun brunssille!

P1018162
Söin kyseistä leipää ensimmäisen kerran kesällä kaverini luona ja nyt oli pakko pyytää häneltä resepti, oli sen verran hyvää! Resepti on ilmeisesti alun perin täältä peräisin.


P1018150

Leipä on siis täysin gluteeniton ja vaikka sillä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä "oikean" leivän kanssa, se on sata kertaa parempaa kuin oikea leipä, mmmm! Tässä resepti jonka mukaan tein oman leipäni;


- 1,5 dl auringonkukansiemeniä

- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 1 dl cashewpähkinöitä (rouhin näitä vähän pienemmäksi)
- 1 dl pellavansiemenrouhetta
- 3,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 2 rkl chia-siemeniä
- 3 rkl psylliumkuitujauhetta
- 1 tl karkeaa suolaa (käytin Kalaharin suolaa)
- 1 rkl hunajaa
- 3 rkl kookosöljyä (voi käyttää myös voita)
- 3,5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata kookosöljy (tai voi) ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula hunaja-öljyseos. Kaada nesteet kuivien aineiden sekaan ja sekoittele kunnes seos alkaa jähmettyä. Kaada seos pitkulaiseen leipävuokaan ja tasoita tiiviiksi lusikalla. Jätä taikina tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. Paista leipää 175 asteessa uunin keskitasolla, ensin noin 20 minuuttia. Kumoa tämän jälkeen leipä vuuasta uuniritilälle ja paista vielä noin 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää.


P1018144
Mulla oli sellainen normi leipävuoka ja leivästä tuli melko matala ohjeen mukaisella taikinalla. Annoksen voi siis tuplata jos haluaa isomman leivän (huomioi tällöin pidemmät paistoajat). Itse tein taikinan illalla ja jätin koko yöksi tekeytymään jääkaappiin. Aamulla leipä on helppo vain heittää uuniin esimerkiksi ennen brunssia.


P1018154
Juuri uunista tullut lämmin, hieman rapeakuorinen leipä ja paksu kerros kunnon voita päälle, onko parempaa? Vaikka leipä maistui taivaalliselta pelkästään voinkin kanssa, oli se hyvää myös kun päälle iski kunnon leikkelettä, kermajuustoa ja vihanneksia.


P1018156
Suosittelen lämpimästi tätä herkkua, varsinkin teille jotka ette voi tai halua tavallista leipää syödä. Täällä muuten toinen gluteeniton ohje siemennäkkäreihin (näitä syön usein arkena). Herkullista lauantaita kaikille!

10 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyvälle, tuli ihan tuoksukin mun nenään ko kattelin kuvia! Eipä vissiin tee mieli kunnon leipää :D Kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kokeile ihmeessä, tämä on niiin hyvää! :))

      Poista
  2. Aivan superherkullisen näköistä, kiitos :) Ja mitä parasta, kaikki löytyy kotoa niin voi jo tänään kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö, kokeile ihmeessä!! Mullakin sattui olemaan kaikkia aineksia kaapissa niin oli helppo tehdä illallakin kun iski leipomispuuska! :D

      Poista
  3. Näyttääpä herkulliselta, tämä menee kyllä kokeiluun heti! Kiitos reseptistä. :)

    VastaaPoista
  4. Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  5. Hyvältä näyttää! Puuttuuko hiiva tarkoituksella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! :) Tässä reseptissä ei nyt sattunut olemaan hiivaa..

      Poista