30. syyskuuta 2015

välipalapatukat

Mulla on hyvin harvoin sellaisia viikonloppuja, ettei kalenterissa olisi mitään ennakkoon sovittua, vaan yleensä arjen lisäksi myös viikonloput täyttyvät touhusta jo kuukausia etukäteen ja monia menoja joudun jättämään väliinkin sen takia, että kahdessa paikassa ei vain pysty olemaan samaan aikaan. Silloin kun kuitenkin sattuu hieman vapaampi viikonloppu, nautin siitä täysillä. Saatan laahustaa koko viikonlopun yöhousuissa, puuhaten niitä ihan omia juttujani. Niitä, joihin ei ehkä arkena riitä aika tai energia. Kuvailen, luen blogeja, kuuntelen musiikkia, selailen Pinterestiä, mitä vain. Jos oikein hyvin käy, vaihdan välillä yöhousut juoksutrikoisiin ja lähden lenkille. Tai sitten vaihdan edes jotkut hieman yöhousuja säädyllisemmät kotihousut jalkaan ja suuntaan Stockan Herkkuun, aikomuksena hääräillä keittiössä jotain kivaa.

P1012226
Vietin tässä vähän aikaa sitten yhden tällaisen ihanan rentouttavan viikonlopun ja niin kuin niihin viikonloppuihin aina kuuluu, tein jotain kivaa keittiössä. Tällä kertaa kokeiluvuorossa oli välipalapatukat. Löysin ohjeen Elisan blogista, mutta koska olemme kaverini kanssa yrittäneet tehdä pientä ryhtiliikettä kesän herkutteluista sokerittoman syyskuun muodossa (joka kyllä jo epäonnistui, kun eräänä viikonloppuna ravintolassa nenäni eteen kannettiin jumalaisen kaunis ja lopulta myös herkulliseksi osoittautunut pavlova), muuttelin reseptiä hieman terveellisempään suuntaan.


P1012209
Tässäpä siis suoraan Elisan resepti ja suluissa muutokset, joita itse siihen tein.


Patukat:

- 4,5 dl kaurahiutaleita
- 3,5 dl riisimuroja (käytin Finaxin Mustikka & Hasselpähkinä-mysliä, johon ei ole lisätty sokeria)
1 pss (n. 180g) pähkinäsekoitusta
- kourallinen suolapähkinöitä (jätin suolapähkinät pois ja käytin vain tavallisia pähkinöitä)
- 1/4 tl suolaa
- 1 dl hunajaa
- 1 dl maapähkinävoita
- 2 dl kuivattuja mustikoita

Jogurttikuorrutus:

- 1 rkl vettä
- 1 tl vaniljauutetta
- 1,5 tl liivatetta
- 0,5 dl kreikkalaista jogurttia (käytin tavallista maustamatonta jogurttia kun sitä sattui olemaan kaapissa)
- 1 tl hunajaa
- ripaus suolaa
- 4,5 dl tomusokeria (käytin kaapista löytyneitä mantelijauhoja)


P1012214

Yhdistä kaurahiutaleet, mysli, pienemmäksi rouhitut pähkinät ja suola, sekoita huolella. Sekoita keskenään maapähkinävoi sekä hunaja. Sulata seos mikrossa 30-60 sekuntia, kunnes seos on kuumaa ja juoksevaa. Yhdistä hunajaseos pähkinäseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää varovasti kuivatut mustikat. Painele seos tiiviiksi neliskanttiseen vuokaan tai muuhun astiaan, peitä ja laita jääkaappiin noin tunniksi. Leikkaa paloiksi ja laita vielä takaisin jääkaappiin.

Jogurttikastikkeen valmistamiseksi liota liivatelehti lämpimään veteen, mittaa oikea määrä liivatetta ja lisää siihen vaniljauute. Laita liivateseos odottamaan. Sekoita toisessa kulhossa jogurtti, hunaja ja suola. Lämmitä mikrossa sekoittaen 15 sekunnin välein, kunnes jogurtti on lämmintä ja nestemäistä. Älä keitä, ettei jogurtti juoksetu. Sekoita liivateseos jogurttiseokseen ja lisää sen jälkeen tomusokeri (tai mantelijauho tai mikä vaan, millä saat seoksen pysymään kasassa). Dippaa patukoiden toinen puoli jogurttiseoksessa ja aseta kuivumaan jogurttipuoli ylöspäin leivinpaperin päälle. Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin säilyttämään patukat huoneenlämmössä, mutta itse säilytin niitä jääkaapissa, kylmänä ne tuntuivat pysyvän paremmin kasassakin.

P1012211
Tekemilläni muutoksilla patukoista ei varmastikaan tullut yhtään niin makeita kuin alkuperäisellä reseptillä, mutta voi luoja että ne olivat silti hyviä! Popsin suurimman osan jo viikonlopun aikana, mutta seuraavalla viikolla sain vielä onneksi otettua muutaman patukan evääksi kirjastolle. Voin kertoa, että maistuivat aika hyviltä keskellä ahertamista! :D

P1012223
Suosittelen kokeilemaan jos kaupan sokeriset välipalapatukat eivät nappaa! Vinkkinä muuten, että silloin kun ei itse jaksa tehdä omia patukoita, nämä Puhdistamon patukat ovat tosi hyviä, varsinkin kyseinen Sitruuna & Inkamarja. Monet raakapatukat ovat mielestäni usein aika puun makuisia, mutta nämä ovat oikeasti hyviä.

P1012215
Tänä viikonloppuna ei olekaan aikaa jäädä lepäämään laakereilla, vaan suuntaan pitkästä aikaa kotikotiin, viime kerrasta on jo ihan liian kauan aikaa. Pääsen viikonlopun viettoon onneksi jo huomenna ja kaikille päiville on kivaa ohjelmaa luvassa. Ihanaa nähdä perhettä ja kavereita, sekä erästä rakasta pikkutyyppiä ja hänen vastasyntynyttä pikkusiskoaan. Tiedossa on myös kampaaja ja kuontalon päivitystä syysmoodiin. Mutta tänään vielä kirjastolle ahertamaan viikon vikat kouluhommat pois alta, jotta ei tarvitse murehtia niistä viikonloppuna!

6 kommenttia:

  1. Niin kauniita kuvia ja niin herkun näköisiä juttuja :) Vapaat viikonloput on ihan parasta. Onneksi niitä on siunaantunut meille nyt loman jälkeen, ollaan vähän niinkuin hanimuunilla oltu kaksin viikonloppuisin <3 Kaveripariskunnan kanssa koitettiin tosin sopia brunssia jollekin sunnuntaille ja itsenäisyyspäivältä löytyi eka aika, että tästä se loppuvuoden menomeininki taas alkaa kyllä.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Eve, herkkua nää todella oli! :P Hhah, tiedän niin tunteen, mekin sovittiin kavereiden kanssa tupareita jonnekin kahden kuukauden päähän, kun muuten kaikilla oli viikonloput täynnä, miten sitä muka on niin kiireinen.. Mutta tällaisia oikeasti rentoja viikonloppuja tarvitsee kyllä aina välillä<3

      Poista
  2. Voi, miten herkullisen näköisiä (ja niin kauniit kuva!)!! Täytyykin ottaa resepti muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna-Maria, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä! :)

      Poista
  3. Voi miten nättejä sait näistä! Mun oli myös alunperin tarkoitus kehittää jonkinmoinen kääre patukoiden ympärille, mutta ne ehtivät kadota parempiin suihin vähän liian äkkiä ;D Olen sitäpaitsi ihan hurjan otettu, että tykkäsit ja pistit reseptiä eteenpäin - blogisi on ihan mun lemppareita!!

    Ps. Täytyy vielä varmaan kokeilla tällä sun versiolla, varmasti ihan maukas vaihtoehto ja voinee syödä vähän paremmalla omallatunnolla, hah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elisa kehuista, ja sun leipomukset oli kyllä tosi kauniita myös, tuo mun versio tuosta kuorrutteesta ei ollut mitenkään kauneimmasta päästä! :D Ja ihana kuulla, tykkään myös kovasti blogistasi ja sen näteistä kuvista :)

      Poista