8. helmikuuta 2016

falafelit ja bataattiranskalaiset

Pitkästä aikaa reseptiä kehiin. Ruokafilosofiani ei ole juurikaan muuttunut sitten viime reseptieni, yritän syödä mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti, paljon kasviksia ja vihanneksia, välttäen enimpiä maito- ja viljatuotteita. Teen kotona kaiken ruuan itse ja koulussakin yritän valita vähiten e-koodeja sisältävän vaihtoehdon. En ole minkään jutun suhteen ehdoton, mutta olen oppinut ymmärtämään, mikä mulle sopii ja mikä ei. Punaista lihaa syön melko harvoin, mutta kana ja kala kuuluvat viikoittain lautaselleni, joten kasvissyöjäksi musta on tuskin koskaan. Haluaisin kuitenkin tänä vuonna oppia tekemään ja syömään enemmän kasvisruokia, sillä pidän niistä, mutta ne ovat myös ekologisempi valinta.

P1011146
Yliopiston ruokalassa kasvisruuan valinta on yleensä helppoa, erilaiset keitot, salaatit ja esimerkiksi kasvispyörykät tai -pihvit tuntuvat olevan jotenkin puhtain vaihtoehto, eikä ainesosaluettelot vilise niin paljon outoja ruoka-aineita. Mun on pitänyt jo pitkään tehdä jotain kasvispyöryköitä kotonakin ja viime viikonloppuna sain idean tehdä itse falafeleja. Tässä siis reseptiä niihin ja lisukkeisiin, joita niiden kanssa tein.

P1011171

Falafelit:

- 1 rkl öljyä 
- 1 dl sipulia
- 3 1/2 dl kikherneitä
- 3/4 dl grahamjauhoja 
- 2 valkosipulinkynttä 
- 1 tl juustokuminaa 
- 1 tl suolaa 
- 1/4 tl cayennepippuria 
- 1/4 tl mustapippuria 
- 1 dl korianteria tai persiljaa
- 1 rkl tahinia
- 1 rkl sitruunamehua 

Liota ja keitä kikherneet tai huuhdo ne, jos käytät valmiita purkkikikherneitä. 
Pilko sipulit ja valkosipulit pieneksi. Kuullota ne pannulla öljyssä. Mittaa kikherneet, grahamjauhot ja kuivamausteet blenderiin. Jauha seos tasaiseksi. Kaada seos kulhoon ja lisää siihen sipulit, yrttisilppu, tahini ja sitruunamehu. Puristele seos tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta jauhotetuin käsin pyöryköitä ja kierittele ne vielä grahamjauhoissa. Kuumenna öljy pannulla ja nosta pyörykät pannuun. Paista falafelit kauttaaltaan kauniin ruskeiksi.

Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun tein itse falafelejä ja vaikka maku onnistuikin, oli pyöryköitä tosi vaikeaa saada pysymään kasassa. En tiedä teinkö jotain väärin reseptin kanssa, mutta iskin sen nyt kuitenkin ylle. Jos jollain on hyvä falafel-resepti takataskussa, tai muita vinkkejä niiden tekoon, niin saa kertoa! :)

P1011162

P1011147

Falafelien kylkeen tein lisukkeeksi bataattiranskalaisia, salaattia ja tsatsikia. Bataattiranskalaiset ja uunijuurekset ovat lemppareitani ja teen niitä usein. Niitä on helppo tehdä koko pellillinen kerralla ja lämmittää vielä seuraavinakin päivinä. Bataattiranskiksiin sekoitan vain suolaa ja öljyä, mutta uunijuureksiin heitän mukaan myös yrttejä (esimerkiksi timjamia, oreganoa, basilikaa & rosmariinia) ja hieman hunajaa.

Bataattiranskalaiset

- 1 iso bataatti
- oliiviöljyä
- suolaa

Kuori ja viipaloi bataatti ohuiksi tikuiksi. Laita pellille, pirskottele päälle öljyä ja lisää suola. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia, kääntele välillä.

P1011159



Omatekoinen tsatsiki on niin herkkua ja laitan siihen yleensä paljon valkosipulia. Salaatinkastikkeita en koskaan osta valmiina, vaan teen joskus itse yksinkertaisen kastikkeen oliiviöljystä, sitruunasta ja mausteista.

Tsatsiki:

- 200g turkkilaista jogurttia
- puolikas kurkku raastettuna
- 1 valkosipulinkynsi 
- suolaa
- mustapippuria

Salaatinkastike:

- oliiviöljyä
- puolikkaan sitruunan mehu
- suolaa, sitruunapippuria

P1011165

P1011157
Omatekoinen kotiruoka on kyllä parasta mitä tiedän! Se tunne, että tiedät tasan tarkkaan, mitä suuhusi laitat, on ihana. Vaikka nykyään tykkäänkin ruuanlaitosta, tuottaa arkiruoka joskus hieman päänvaivaa ja tuntuu, että kaikki reseptit on  jo sataan kertaan kulutettu. Saankin usein hyvää inspiraatiota resepteihin esimerkiksi blogeista, tallennan hyvänkuuloiset reseptit kirjanmerkkeihin ja palaan niihin kaupassa, jos en keksi, mitä ruokaa sitä tänään tekisi. Esimerkiksi Julialla ja Johannalla on mielestäni kivoja, terveellisiä ja iisejä ruokareseptejä, joita olen monesti testaillut. Kannattaa siis tsekkailla heidän food-tagejaan, jos on etsinnässä uusia kivoja reseptejä!

P1011151



14 kommenttia:

  1. Muuten kuulostaa hyvältä, mutta nuo bataattiranskikset on ehdottomasti parhaimpia sillon kun ne on ihan ruskeita ja rapeita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nää on ehkä enemmän uunijuureksia, kun varsinaisia "ranskiksia", mut mä tykkään bataatista näinkin, pehmeenä ja vähän tollasena lössönä :DD Mutta jos enemmän ranskalaisen tyyppisiä haluaa, niin sitten vaan kauemmin uunissa, varmaan joku 40-50 min!! :)

      Poista
  2. Onpa herkullisen näköinen annos, falafelit ja bataattiranskalaiset kuuluvat kyllä yhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja herkkua kyllä olikin, vaikkei falafelien koostumus ollutkaan vielä ihan priimaa! :D

      Poista
    2. Se koostumus onkin yleensä kotikokille haastava, onneksi tärkeintä on maku ;)

      Poista
    3. Hih jep ja harjoitus ehkä tekee mestarin tässäkin asiassa! ;D

      Poista
  3. Herkullisen näköinen annos! Bataattiranskalaiset on mun suurta herkkua. Mulla on aika samanlainen ruokafilosofia: jätin joulukuussa punaisen lihan kokonaan pois, mutta syön edelleen kanaa ja kalaa. Oon huomannut, että kasvispainotteisessa ruokavaliossakaan ei tarvitse luopua hyvistä mauista -mitä aluksi pelkäsin. Eineksiä pyrin välttämään, mutta välillä turvaudun valmispinaattilettuihin. Falafelit menee kokeilulistalle, kiitos reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! No niin on ja bataatti ylipäätään, siitä voi tehdä niin monia ihania juttuja :) Oon huomannut ihan saman, enkä koe että luovun mistään jos syön kasvisruokaa, päinvastoin, koulussakin olen huomannut, että yleensä kasvisruoka maistuu parhaimmalta. Jos mun pitää valita joku eines, niin mäkin valitsen pinaattiletut tai sen sellasen pakkasessa olevan pinaattikeittokuution, mut ne on melkein ainoita! :)

      Ja ole hyvä, toivottavasti sulla onnistuu vähän paremmin kuin mulla!

      Poista
  4. Mäkin kokeilin joku aika sitten tehdä itse falafeleja ja tuo resepti kuulostaa suht samalta kuin se mitä itsekin käytin. Ongelmaksi muodostuikin juuri tuo koossa pysyminen. Tuntui, että jauhot jäivät kiinni pannuun, en sitten tiedä olisiko ne pitänyt upottaa kokonaan öljyyn. Vaikka koostumus ei ollut ihan Fafasin tasoa, niin hyviltä maistui kuitenkin :)
    - Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, hitsit, mutta kai tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin? En saanut parilla ekalla kerralla banaanilettukajaan pysymään kasassa, mutta nyt oon jo ihan haka niiden teossa, eli ehkä tässäkin sama juttu. Plus joku tossa alhaalla vinkkasi, että ehkä taikina on liian kuivaa, eli ens kerralla hieman kosteampi taikina. Fafasin pyörykät mielessä harjottelemaan! ;D

      Poista
  5. Herkullisen näköisiä! Alkoikin heti tekemään mieli falafelejä, ulkonäkö on siis ainakin onnistunut :) Pitää ehdottomasti kokeille myös noita bataattiranskalaisia, niitä on kehuttu niin monessa paikassa. Itse olen oppinut tekemään (koossa pysyviä) falafeleja kokeilun ja harjoittelun kautta. Itse olen kokenut, että se, etteivät falafelit pysy koossa, johtuu taikinan kuivuudesta. Olen siis lisännyt joukkoon hieman rypsi- tai oliiviöljyä kosteuttamaan taikinaa. Tämä on todella auttanut. Joskus öljyn vedellessä viimeisiään, olen myös lisännyt tahinin tai maapähkinävoin (sopii myös yllättävän hyvin!) määrää ja sekin on auttanut, eli juuri tuonut sitä kosteutta, eikä taikina murene. Kiitos kivasta blogista ja mukavaa viikon jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ja hei kiitos vinkistä, ehkä harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. Pitää kokeilla laittaa vähän öljyä tms. ensi kerralla. Ja kokeile ihmeessä bataattiranskalaisia, jos haluat rapeita, niin pidä joku 40-50 min uunissa, tuollla 20 minuutilla tulee tosiaan aika pehmeitä noista..

      Kiitos itsellesi kommentista ja kivaa viikkoa sinnekin! :)

      Poista
  6. Näyttääpäs hyvältä :) Tota ohjetta täytyy kyllä kokeilla!
    Itsekin pyrin yliopistolla valitsemaan aina sen vähiten niitä e-koodeja sisältävän vaihtoehdon.. Eilen taas kauhistelin sitä listaa kun katsoin mitä mikäkin ruoka sisältää. :o Usein tuleekin otettua siellä juuri kasvissosekeitto tai salaatti... Jotenkin harmittavaa, miten paljon lisäaineita yms. useimmat kouluruuat sisältää..
    Kiitos tästä ohjeesta :) Niin ja kauniita kuvia jälleen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ehdottomasti, toivottavasti saat pysymään kasassa hieman paremmin kuin mä! :D Joo hyh, välillä sitä kyllä ihmettelee, miten paljon lisäaineita yhteen ruokaan voidaankaan edes tunkea :(( Onneksi sielläkin on valittavissa usein niitä vähän parempia vaihtoehtoja! Kiitos paljon Veera ja kiva kun kommentoit<3

      Poista