8. elokuuta 2016

ajatuksia vaihdosta ja tukholmasta

Kerroin joskus keväällä muutamalla lauseella siitä, että lähden syksyllä vaihtoon Tukholmaan. Ajattelin nyt höpötellä hieman enemmän ajatuksista siihen liittyen, sillä tänään on tasan kaksi viikkoa (!!) siihen, kun muutan Ruotsiin. Kuvituksena yhdet mielestäni kesän tunnelmallisimmat kuvat meidän mökkireissulta, kun roudattiin yhtenä iltana iltapalatarvikkeet ulos, viritettiin nuotio kalliolle ja paistettiin sinisessä kesäillassa muurinpohjalettuja. 

Mutta siihen vaihtoon siis... Tein tosiaan kandini valmiiksi keväällä ja meillä vaihto kuuluukin lähes poikkeuksetta maisterivaiheeseen. Mietin opintojeni alussa, haluaisinko tässä vaiheessa enää edes lähteä mihinkään vaihtoon, mutta kun hakuajat alkoivat lähenemään, oli mulle selvää, että kyllä mä jonnekin lähden. Vaihto on kuitenkin niin loistava tilaisuus tutustua ihmisiin eri puolilta maailmaa ja oppia samalla englantia paremmin, miksi siis en lähtisi?

P8020661
Mulle oli alusta asti selvää, etten aio lähteä mihinkään Balille tai Espanjaan puoleksi vuodeksi bailaamaan ja makoilemaan rannalla. Ei sillä, etteikö tuollainen vaihtoehto houkuttelisi, mutta olen saanut elää sitä sellaista Narnia-elämää tässä jo useaan otteeseen ja tänäkin kesänä työni ja arkeni ovat koostuneet lähinnä hauskanpidosta, eli syksyltäni halusin jotain muuta. Jotain, joka veisi mua kohti ammatillisia tavoitteitani ja antaisi mulle valmiuksia toimia aloilla, joilla ehkä tulevaisuudessa haluan toimia. Siksi valitsinkin maan ja yliopistonkin sen perusteella, mitä kursseja siellä pystyi lukemaan, en sen perusteella, miten korkealle lämpömittari vaihtokohteessa kohoaisi ja kuinka halpaa kaljaa sieltä saisi.

P8020657
Hain vaihtohaussa muun muassa Kööpenhaminaan, Tukholmaan ja Amsterdamiin, ja lopulliseksi vaihtokohteekseni osoittautui Tukholma ja siellä Tukholman yliopiston Media Department. Tulen syksyn aikana lukemaan mediaan liittyviä kursseja, mutta myös esimerkiksi muotimarkkinointia, joka oli alunperinkin yksi syy, miksi Tukholmaan hain. Mulla on omassa tutkinnossani viestinnän lisäksi sivuaineena markkinointi ja koska näiden kahden yhdistäminen esimerkiksi muotiin kiinnostaa itseäni kovasti, odotan innolla, että saan lukea Tukholmassa jotain sellaista, joka ei omassa yliopistossani ole mahdollista. Lisäksi Ruotsi kiinnostaa mua paikkana ja se on yksi maista, jossa voisin kuvitella tulevaisuudessa asuvani Suomen lisäksi. Lisäksi haluan oppia puhumaan ruotsia, sillä tällä hetkellä kielitaitoni on lähes nollassa.....

P8020631
Vaikka lähdenkin vaihtokohteeseeni ura edellä, en väitä, ettenkö tulisi pitämään hauskaa vaihdossa. Voi hitto, ihan varmasti tulen, mä tiedän jo nyt että mulla tulee olemaan ihan mieletön syksy! Haluan kuitenkin elää vaihdossa enemmänkin sellaista "tavallista arkea" ruotsalaisittain, kuin sellaista puolen vuoden lomaa ja vaihtarikuplaa. Tämän takia tein esimerkiksi päätöksen olla muuttamatta koulun asuntolaan ja hommasin itselleni ruotsalaisen kämppiksen. Aion käskeä tulevaa kämppistäni puhumaan mulle niin paljon ruotsia kuin mahdollista, jotta oppisin kieltä paremmin.

P8020651
Koulun ja uusiin ihmisiin tutustumisen lisäksi odotan ihan järkyttävän paljon koko Tukholmaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Olen aina rakastanut kyseistä kaupunkia ja sen fiilistä, mutta tähän mennessä olen viettänyt siellä kerrallaan maksimissaan yhden päivän, joten on ihanaa päästä vaeltelemaan Tukholman katuja ilman kiirettä ja aikatauluja. Löytää ne parhaat kahvilat ja ravintolat, kuunnella sitä aitoa ruotsia kaduilla, bongailla söpöjä ruotsalaiskundeja ja nauttia Tukholman shoppailumahdollisuuksista. Railakkaan ja ohjelmantäyteisen kesän jälkeen en myöskään malta odottaa niitä ihan tavallisia juttuja, kuten ruuanlaittoa kotona, kunnollista urheilurytmiä ja leffoja viltin alla. Syksy on aina syksy ja nyt saan viettää sen upeassa Tukholmassa, tästä ei voi tulla kuin hyvä.

P8020641
Toki lähtö myös vähän jännittää ja oon jo nyt aivan hajalla siitä, etten kahden viikon päästä enää tulekaan asumaan nykyisten kämppisteni kanssa, tai muutenkaan Helsingissä, joka on täynnä kavereitani. Kun nyt puhelinsoiton päässä on kymmeniä ihmisiä, joille ehdottaa jotain hauskaa tekemistä, kohta asun kaupungissa, josta en tunne vielä oikeastaan ketään. Kun nyt vietän lähes 24 tuntia vuorokaudessa jonkun kanssa sekä töissä että kotona, kohta olen "aivan yksin". Tiedän kuitenkin onneksi jo nyt, että uusiin ihmisiin tutustuu varmasti todella nopeasti ja onhan mulla sielläkin onneksi kämppis.

P8020634

All in all siis, Tukholmaan muutto on vähän kuin näiden kuvien kesäilta. Saman illan aikana naurettiin ilosta, mutta vähän myös itkettiin surusta. Ilta oli täynnä tunteita ja se oli yksi niistä hetkistä, jotka varmasti jäävät tästä kesästä ikuisesti mieleeni. Tämä vaihto ei kuitenkaan voisi paljon parempaan saumaan tulla, enkä maltakaan odottaa, että kahden viikon päästä suuntaan kohti Tukholmaa laukut pakattuina ja valmiina aloittamaan uudet seikkailut uudessa kaupungissa. Sitä ennen aion kuitenkin nauttia täysillä näistä viimeisistä päivistä Helsingissä, kesä ei todellakaan ole vielä ohi!

8 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Samoilla fiiliksillä lähden vaihtoon minäkin, tosin vasta kevääksi Zurichiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi, ihanaa että sullakin vaihto tiedossa! Se koittaa nopeampaa kuin arvaatkaan :D

   Poista
 2. Sulle tulee varmasti ihan mahtava vaihto! :-)

  Kysyn tätä varmaan vähän väärältä ihmiseltä, mutta hmm, oliko sulle alusta asti selvää, mitä valkkaat sivuaineeks ja mitä kaikkia kursseja opiskelet? Alottelen toista vuottani tre yliopistossa ja tuntuu supervaikeelta valita esim. just sitä sivuainetta. Kaikki tuntuu niin kiinnostavalta, mutta tuntuu, ettei ehkä oo kovin fiksua seilata eri yksiköiden kurssien välillä.. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kanssa!! :) Saa kysyä tottakai, mulle oli kyllä aika selvää alusta asti, että valkkaan markkinoinnin isommaksi sivuainekokonaisuudeksi. Se on niin hyvä kombo viestinnän kanssa ja se on mua kiinnostanut aina, mutten kuitenkaan kauppiksen puolelle halunnut lähteä.

   Mitä opiskelet pääaineena? Markkinoinnin lisäks mä oon kyllä sukkuloinut paljon eri yksiköitten välillä, ja lukenut kurssin sieltä, toisen täältä (mm. yhdet kurssit historiaa, psykaa ja hallintotieteitä) vähän sen mukaan, mikä on kiinnostanut ja mikä on sopinut helposti aikatauluihin. Ihan kiva kokeilla vähän kaikkea, kun meillä on niin vapaa sivuaineoikeus :) Sitten jos joku kiinnostaa enemmän, niin ehkä voisit sieltä valita enemmänkin kursseja?

   Poista
 3. Kommentoinkin silloin, kun kerroit ekan kerran vaihdoista. Oon siis itsekin sinne Tukholmaan lähdössä, mutta vasta keväällä. Nyt kiinnostaakin tuo, että mistä löysit kämpän ruotsalaisella kämppiksellä varustettuna?:D Olen itse miettinyt sitä asuntolaa, koska Tukholmasta on niin vaikea asuntoa saada, mutta ei se asuntola mitenkään houkutteleva ajatus kuitenkaan ole (jossain on kuitenkin pakko asua).

  Ihan superia vaihtoa sulle! Kerro sitten täällä ihan kaikki, niin tiedän itsekin mitä keväällä tuleman pitää ja mitä kannattaa tehdä, nähdä ja kokea Tukholmassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä laitoin ilmoituksen Blocket.se sivustolle (vähän kuin Suomen Tori.fi), että etsitään kämppää. Sain sen kautta tosi paljon yhteydenottoja, mistä iso osa oli kyllä suoraan no no -matskua, mutta niiden joukosta löytyi sitte yksi helmi ja muutan nyt sitten tämän ruotsalaisen tytön kanssa kimppakämppään. Ja siis suosittelen aloittamaan asunnon etsinnän ajoissa, asuntotilanne on aika katastrofaalinen tosiaan ja mäkin jouduin joustamaan esim. sijainnista, koska sopivaa kämppää ei vaan meinannut löytyä. Ja kiitos, enköhän mä täälläkin tuu raportoimaan vaihtokuvioista! :)

   Poista
 4. Antoisaa ja riemuisaa vaihtoa Tukholmassa :) sitä on kyllä kohteena kehuttu ja siellä viihdytty. Itse olin Lundissa Ruotsissa vaihdossa.
  Englanti-ruotsi kieliyhdistelmä on hyvä ja siitä on työhaastatteluissa ja -paikoissa saanut kiitosta (ja on saanut hoitaakseen ruotsinkieliset asiakkaat ;) )
  Kuinka sulla onnistui ja mistä asunnon hankinta?
  -Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kristiina! :)) Joo, uskon kanssa, että tulen tykkäämään vaihtokohteesta! Kiva kuulla, että tuosta kombosta on ollut sulle hyötyä, toivottavasti mäkin oppisin edes vähän puhumaan ruotsia ;D Tossa yllä jo vastailinkin, mutta laitoin tosiaan kämpänhakuilmoituksen Blocket.se-sivustolle, jonka kautta löysin ruotsalaisen tytön joka etsi kämppistä ja hänen kanssaan nyt sitten muutan :)

   Poista