12. syyskuuta 2016

tukholma lately

Olen alkanut jo kokoamaan teille sellaista massiivista superlistaa paikoista, joita suosittelen kaikille Tukholmaan saapuville. Missä ravintolassa on kaunein sisustus, mistä saa kaupungin parhaat kanelipullat, missä kannattaa shoppailla saavuttaakseen edes ripauksen tukholmattarien vankkumattomasta tyylistä ja mikä on Gamla Stanin Insta-kelpoisin katu. Annan tämän listan kuitenkin hautua vielä hetken ja kerään samalla lisää todistusaineistoa, koska olenhan itsekin vielä ihan noviisi, mitä tulee Tukholmaan. Tarkastan edelleen melkein joka päivä metrokartan kuvan, jonka nappasin puhelimeeni ekana päivänä, enkä vieläkään oikein aina tiedä, mikä uloskäynti on fiksuin valinta poistuttaessa metrotunnelista, jotta pääsisin suorinta tietä haluamalleni reitille.

P1019624

P1019678

Ennen tätä ultimaattista listausta ajattelin kuitenkin ripotella teille Tukholma-vinkkejä pitkin syksyä, sen verran huikeissa paikoissa on jo nyt tullut käytyä. Tässä siis muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä Tukholmasta, tsekkaa nämä, niin koet palan aitoa Tukholmaa (sulkuihin kirjoitin lähimmän T-banan helpottamaan löytämistä mestoille).

SKINNARVIGSBERGET, Södermalm (T = Zinkensdamm)

Tukholman korkein kohta, kallioinen puisto, josta avautuu ihan huikeat näkymät Kungsholmenin ja Gamla Stanin yli. Istuttiin täällä melkein yksi kokonainen lauantai, koska säät on olleet vieläkin ihan kesäiset. Alhaalla seilasi veneitä ja ihmisiä lappasi paikalle piknikvilttien kanssa pitkin iltaa. Yritettiin hahmottaa mikä on mikäkin kaupunginosa ja kelailtiin sitä faktaa, että tullaan oikeasti asumaan Tukholmassa koko syksy.

P1019589

HÖTORGSTERRASSEN, Sergelgatan 111 (T = Hötorget)

Samana lauantaina, jona istuttiin tuolla korkeilla kalliolla, päädyttiin myös Hötorgsterrassenilla pidetylle Nattmarknadille, jossa oli ihana meno. Ruokapakuja vieri vieressä, superhyvää meksikolaista, aasialaista, espanjalaista. Pitäleipiä, churroja, tacoja. Ruuan lisäksi musiikkia ja ruotsalaisten pienten designmerkkien omia kojuja. Dippailtiin ihanan rasvaisia churroja suklaakastikkeeseen ja tanssijalkaa alkoi väkisinkin vipattamaan, kun kajareista tuli macarenaa ja muita hauskoja lattaribiisejä. En tiedä miten kyseinen tori on auki, talviaikaan varmaankaan ainakaan ei, mutta kannattaa googletella tätä, oli aika letkeetä.

P1019594

SÖDERMALMIN SECOND HAND -PUTIIKIT, Hornsgatan (T = Mariatorget / Zinkensdamm)

Söderillä pyöriminen nyt ihan ylipäätäänkin on erittäin suositeltavaa, se on jotenkin supersymppis kaupunginosa, mutta kehotan suuntamaan erityisesti second hand -putiikkikierrokselle täällä. Varsinkin Hornsgatanilta ja sen läheisyydestä löytyy vaikka kuinka monia käymisen arvoisia mestoja, parhaimpina mainittakoon muun muassa Beyond Retro (Brännkyrkagatan 82), Judits Second Hand (Hornsgatan 75), Herr Judit (Hornsgatan 65) ja Filippa K Second Hand (Hornsgatan 77). Beyond Retroon kannattaa suunnistaa, jos etsinnässä on esimerkiksi ne täydellisesti istuvat vintage Levikset, jotka voisi pätkäistä farkkushortseiksi, sillä kyseisestä paikasta löytyi elämää nähnyttä denimiä rivitolkulla. Judits Second Hand taas oli täynnä toinen toistaan upeampia vähän käytettyjä aarteita aina Acnesta Tiger of Swedeniin ja Chloésta Burberryyn (miesten versio samasta liikkeestä löytyy Hornsgatan 65:stä).

P1019704

P1019695

TRÄDGÅRDEN, Hammarby Slussväg 2 (T = Skanstull)

Kerettiin käymään täällä osittain sisällä ja osittain ulkona olevalla klubilla juuri ennen kuin se sulki ovensa syksyä ja talvea varten. Tai paikan sisäosat ovat ilmeisestikin auki koko talven, mutta juju piileekin siinä koko höskässä ulko-osia myöten. Mesta on vähän hassussa paikassa ison sillan kupeessa ja koko paikka oli valoineen, ruokakojuineen ja taide-installaatioineen kuin Suvilahti ja Flow pienoiskoossa. Eli varma paikka bongailla coolia bailukansaa. Paikan eri osissa soi erilainen musiikki aina teknosta listahitteihin ja kaikkea siltä väliltä, eli jokaiselle löytyy taatusti jotain! Alueelta löytyy myös muutama ruokakoju ja söin täällä elämäni parhaan hodarin, en vieläkään tajua, miten hodari saattoi olla niin hyvää!

SLAKTHUSET, Slakthusgatan 6, (T = Globen)

Toinen loistava kokemus Stokiksen yöelämästä löytyi Slakthusetista, missä Trädgårdenin tapaan yhdistyy sisä- ja ulko-osa. Ollaan yritetty nauttia viimeiseen asti näistä lämpimistä ilmoista, mitä Tukholma on meille tarjonnut ja bailattiin viime perjantaina Slakthusetin kattoterdellä ihan kuin kesällä konsanaan. Paikka sijaitsee lähellä Globenia ja hienosti valaistu pallo tuo oman lisänsä kattoterden tunnelmaan möllöttämällä horisontissa kuin jättikokoinen täysikuu. Tunnelma siis 5/5, eikä viinilasillinenkaan ollut sitä viittätoista euroa, mitä monissa muissa paikoissa saattaa olla.

P1019611

DJURGÅRDEN

Bailumeiningeistä vähän erilaiseen menoon, nimittäin yhteen Tukholman parhaista lenkkeilypaikoista. Tehtiin kyseiseen puistoon eräänä päivänä kunnon kahden tunnin powerwalkki Tukholmassa asuvan kaverini kanssa ja veikkaan ettei tämä todellakaan jäänyt meidän viimeiseksi lenkiksi täällä tänä syksynä. Djurgården näytti aurinkoisena kesäpäivänä ihanalta, enkä malta odottaa että valtavan puiston puut saavat syksyiset värit lehtiinsä, oih!

P1019596

P1019648


Tässä muutamia paikkoja, jotka ovat tähän mennessä ihastuttaneet. Lisää tulossa varmasti jatkossa, kunhan kerkeän tutkimaan enemmän paikkoja, joten stay tuned! ;)

3 kommenttia:

 1. No nyt on hyvä syy mennä takaisin Stockikseen! Me tumpelot oltiin vaan siinä Östermalmin läheisyydessä, mutta ensi kerralla pitää tutustua Södermalmiin :)

  VastaaPoista
 2. Iiihh en malta oottaa et tullaan! Tulee olee täydellinen tjej-veckoslut!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en mäkään!!<3 Oon kattonut meille jo pari kivaa ravintolaa/kahvilaa valmiiks ja haluun säästää niitä siihen ku te tuutte! ;D

   Poista