20. lokakuuta 2016

opiskelu tukholman yliopistossa

En voi uskoa että olen pian jo puolessa välissä opintojani täällä Tukholmassa, syksy on mennyt ihan liian nopeasti! Nyt kun ensimmäinen periodi ja kurssit ovat pian ohi, ajattelin hieman valottaa hommia täällä Tukholman yliopistossa, jos vaihto-opiskelu lahden toisella puolella jotakuta kiinnostaa.

Niin kuin tässä postauksessani ennen vaihtoa kerroin, valitsin vaihtokohteeni niin sanotusti "ura edellä", eli hain Tukholmaan ensisijaisesti sen tarjoamien opiskelumahdollisuuksien ja kurssien perusteella. Ehkä yhden kerran, hyisenä aamuna norjalaisen kaverini kanssa bussia odotellessamme olemme kironneet, että miksi hemmetissä haimme vaihtoon Skandinaviaan, emmekä esimerkiksi Aasiaan, mutta muuten olen ollut todella tyytyväinen valintaani.

PA120344


PA120367


Tukholman Yliopisto on ihan valtavan iso yliopisto ja eri aloja löytyy vaikka millä mitalla. Mun home department on tosiaan Department of Media Studies, johon kuuluu niin media- ja viestintäopintoja, kuin elokuva- ja muotiopintojakin. Lukukausi jakautuu kahteen osioon ja kummassakin niistä tehdään yleensä kaksi 7,5 opintopisteen kurssia, toisin kuin Suomessa, jossa melkein kaikki kurssit ovat suuruudeltaan 5 opintopistettä. Yhteensä teen siis tänä syksynä neljä kurssia ja 30 opintopistettä.

Kun hain vaihtoon, saimme valita omasta yksiköstämme kaksi kurssia ja jostain muusta yksiköstä kaksi kurssia. Toki kaikki neljä kurssia voi ottaa pelkästään omastakin yksiköstä, mutta mä halusin nimenomaan käyttää hyväkseni tämän oikeuden muidenkin yksiköiden kursseihin ja vaikka jouduin käymään vähän sähköpostivääntöä päästäkseni tietyille kursseille sisään (paikallisella kv-kordinaattorilla paloi varmaan jo täysin käpy mun meilipommituksiin ja se tunnisti mut heti, kun kävin hakemassa erään paperin meidän toimistolta), kaikki vaiva kannatti, sillä nyt olen saanut lukea ihan tajuttoman mielenkiintoisia kursseja!

PA120384
Omat yksikköni "ulkopuoliset" kurssit valitsin Stockholm Business Schoolin puolelta, mikä osoittautui oivaksi valinnaksi noin sosiaalisten suhteidenkin kannalta. Media Department on melko pieni yksikkö eikä siellä ole niin paljon opiskelijoita, joten joku totesikin, että kaikkien kannattaisi valita edes yksi kurssi myös Business Schoolin puolelta, jolloin on oikeutettu pääsemään myös heidän meininkeihinsä mukaan. Mulla onkin kaverit aika käytännössä fifty-fifty mediayksikön ja kauppiksen puolelta ja sitten ollaan vain jotenkin yhdistytty..

PA120396

PA120372
Tässä ekassa periodissa olen käynyt sellaisia kursseja kuin Consumer Culture Theory and Fashion sekä Fashion Marketing. Ensimmäinen on meidän omasta yksiköstä ja tarkastelee muotia enemmänkin identiteetin rakentamisen välineenä sekä yksilötasolla, että kulttuurisella tasolla. Toinen taas keskittyy enemmänkin muotibisnekseen ja siihen miten koko suuri muodin koneisto pyörii aina tuotannosta jälleenmyyjiin ja kuluttajiin saakka. Ja vaikka oonkin jo tätä useampaan kertaan ainakin Snäpissä hehkuttanut, niin herregud, että on mielenkiintoista! Siiiis, jokaisen pitäis ainakin kerran elämässään saada kokea opiskella jotain, mikä oikeasti saa sukat pyörimään jaloissa ja sellaisen lapsenomaisen innostuksen aikaan. Kun luennolla katsotaan videota Coco Chanelista tai kun ryhmätyötä saa tehdä Acnen bisnesstrategioista, ei voi muuta kuin sanoa, että motivaatiopulasta ei paljon oo tarvinnut kärsiä. Okei, okei, myönnetään, toki näinkin mielenkiintoisilla aiheilla kirjastolla istuminen saa välillä halkomaan hiuksia ja hommia tuntuu välillä olevan vähän liikaakin, mutta silti esimerkiksi näiden kurssien artikkelit ovat olleet mielenkiintoisempia, kuin varmaan yksikään omassa yliopistossani lukema koskaan.

PA120352
Millaista opiskelu on sitten käytännössä täällä ollut? Ruotsalainen opetus on varmasti laadukkuudessaan Suomeen verrattavissa, ellei korkeampaakin? Asia missä ruotsalainen opetus eroaa mielestäni merkittävimmin suomalaisesta, on vuorovaikutus. Ryhmätöitä on joka hemmetin kurssilla (hemmetin siksi, että ne alkavat jo hieman käydä hermoille), joten opiskelijat oikeasti pakotetaan puhumaan toistensa kanssa. Kuolettavan tylsiä kalvosulkeisia en ole vielä nähnyt kertaakaan ja luennoitsijat ovat jotenkin todella innostuneita asiastaan. Toki tähän voi vaikuttaa myös se, että vierailijaluennoitsijoita on paljon ja teen osittain jo maisterikursseja, eli isot luentosalit ovat vaihtuneet enemmänkin pienryhmiin. Runsaista vierailijaluennoitsijoista todellinen plussa, meillä oli esimerkiksi puhumassa nainen, joka oli tehnyt pitkän uran Lontoon muotibisneksessä ja Brittien Ellellä, hänen luentoaan oli todella mielenkiintoista kuunnella.

Vaikka kaikki on todella mielenkiintoista ja tykkään suurimmilta osin opetustyylistä, jossa asioita konkreettisesti tehdään, on pakko myöntää, että välillä kaikki tuntuu tosi raskaaltakin. Siinä missä Suomessa saa kyyhöttää siellä omassa kirjastonurkassa vääntämässä niitä esseitä juuri omaan tahtiin, nyt saa olla harva se päivä koodailemassa jonkun ryhmän kanssa ryhmätyöhön liittyvistä asioista ja ottaa huomioon myös muiden mielipiteet. Kun tämä kaikki tapahtuu vielä luonnollisesti englanniksi, meinaa välillä iskeä paniikki ja epätoivo. En mä osaa kirjottaa akateemista englantia, noi muut varmaan nauraa näille mun teksteille ja oh shit, miks en nyt osaa ilmaista itseäni niin selkeästi tässä asiassa, hitto kun ois paljon helpompaa puhua suomeksi.. Harjoitus kuitenkin tekee mestarin ja kaikesta selviää. En ole koskaan ollut mikään supernero kielissä, mutta väittäisin, että kielitaitoni on parantunut jo nyt huimasti ja ryhmätyöt ovat olleet todella opettavaisia.

PA120376

All in all siis, olen viihtynyt Tukholmassa, mutta myös Tukholman yliopistossa ihan mielettömän hyvin! Kaikki toimii ja olen onnistunut tekemään mielestäni hyviä valintoja kurssien suhteen. Päiväni ovat aika samanlaisia opiskelujen suhteen kuin Tampereellakin, käyn usein kirjastolla tekemässä hommat, koska mulle ei sovi kotona opiskelu. Istun kirjaston penkissä sen verran kuin on tarvis ja sitten voin lähteä hyvällä omallatunnolla kotiin ja ottaa rennosti. Onneksi pari kaverianikin käy samassa mestassa opiskelemassa, niin ei tule ihan niin tylsää, sillä Tampereella on tottunut siihen, että aina on joku tuttu kirjastolla, jonka kanssa voi mennä esimerkiksi lounaalle. Täällä sitä vaan ei lounaalle mennäkään valmiiseen pöytään, vaan lunchlåda pakataan himassa valmiiksi ja lämmitetään paikan päällä mikrossa. Jokaisella kampuksella ja kirjastossa on rivi mikroaaltouuneja opiskelijoita varten ja jengin bokseista löytyy aina mitä mielenkiintoisimpia lounasmenuita.

Hih, niin erilaista ja samalla kuitenkin niin samanlaista tämä opiskelu ja oleminen täällä. Vaikka välillä kaipaankin niitä omia rutiineja Tampereella ja sitä, että tietää miten kaikki hommat toimii (paitsi ne saatanan tulostimet, joita en kyllä ole oppinut käyttämään täälläkään..), niin on tää vaan ihan mieletöntä, että voi näin helposti ja ilman sen kummempia kustannuksia lähteä toiseen maahan opiskelemaan. Kannustankin siis ihan kaikkia lähtemään vaihtoon, vaikka se vähän pelottavalta tai vaivalloiselta tuntuisikin, kyllä tää ehdottomasti antaa enemmän kuin ottaa!

Kuvituksena Nunuco Design Companylta saamani ihanat vuoden 2017 kalenteri sekä puhelimenkuoret marmori-kuvioinnilla. Mä olen niitä, jotka eivät voi todellakaan elää ilman paperikalenteria ja nyt mulla on kiva versio odottamassa jo ensi vuoden merkintöjä! Toinen asia mitä ilman en voi elää, on nää Friggsin chiasiemen ja merisuola riisikakut.... Oh my, jos ette ole vielä maistaneet, niin maistakaa, ihan superhyviä!!postaus toteutettu yhteistyössä Nunuco Design Companyn kanssa

4 kommenttia:

 1. Hei niin hauska lukea sun kokemuksia! Omat vaihtokuukaudet tulee mieleen.. Apua, siitä on jo seitsemän vuotta!! Ja hei tuo, että opiskella jotakin mikä on vain ihan järjettömän mielenkiintoista - niin parasta! Omatkin vaihtomuistot itse opiskelusta liittyy just tuohon: omassa yliopistossa on tavallaan pakko opiskella yhdessä tutkinnosta tiettyjä asioita, vaikka valinnanvaraa periaatteessa onkin, mutta vaihdossa se oli ihan open buffet, enjoy! Olin ihan häkeltynytkin ennen sinne menoa kun sanottiin, että joo tee ihan mitä tykkäät, kunhan pisteitä tulee tän verran ja ne voi jotenkin hyväksilukea poliittiseen historiaan. Miten siistiä lukea puoli vuotta Amerikan historiaa ja politiikkaa, mun taivas! Ihan eka tuntini oli kurssilla nimeltä American presidency, se sattui samalle päivälle ja samalle kellonajalle, kuin Obama astui virkaan, joten mun opiskelut alkoi suoralla lähetyksellä Obaman inauguration -puheella isolta screeniltä luentosalissa. Vieläkin menee kylmät väreet siitä ajatuksesta!

  Sitten muuten pakko kommentoida tuotakin, että olen ollut itse niin sillä tavalla tylsä, etten ole osannut kuvitella muita uria, esimerkiksi juuri tuon tapaisia mitä sinä opiskelet! En jotenkin edes ole silloin omana opiskeluaikana saati sinä teininä joka olin kun opiskeluja suunnittelin, että voisi opiskella viestintää, saati muotia tai sisustusta, tai joskus olla kurssilla, jollaisia sinä juuri kuvailit. Ihan sairaan mielenkiintoista, uskon, ja hauskaakin vielä!

  Välillä kun tuntuu, että niin intohimo kuin tämä ala tietyllä tavalla onkin, on se niin kaukana niistä yhtä intohimoisista harrastuksista kuin voi olla! Usein siis mietin, että teenkö tosiaan sitä mitä rakastan, rakastanko sitä mitä teen, ja voiko ne eri mielenkiinnon kohteet olla näin erilaisia? Pitäisikö munkin sittenkin olla siellä mistä nämä muut intohimot kumpuaa, jossakin visuaalisemmassa ja luovemmassa ammatissa? Toisaalta, kaipaisinko silloin politiikkaa? Kyllä varmaan. Siksi olenkin ajatellut mm. Idan innoittamana jossain vaiheessa repäistä sen vuoden ja ihan itse opiskella, ihan huvikseni vaikka Helsinki Design Schoolissa sisustussuunnittelua. Koska why not?!

  Äh, menipä hankalaksi pohtia, mutta siis: NAUTI, ja niin mahtavaa, ihailen sun kaltaisia tyyppejä, jotka tekee joka sektorilla juuri sitä mikä tuntuu kaikkein innostavimmalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Eve paljon tästä kommentista!<3 Ah, voin niin kuvitella ton sun tuonteen tuolla luentosalissa, vaikken niin kiinnostunut itse politiikasta olekaan, varmasti upea fiilis! Se tunne tosiaan kun vaan imee sitä tietoa ja informaatiota sieltä edestä ja on ihan into piukeena, haha. Mä jopa sähähdin yks päivä luennolla mun takana oleville tytöille että hysss, voisitteko olla hiljaa, kun ne höpötti ':D En normaalisti tekisi tollaista kotona koskaan, mutta nyt oli pakko, koska halusin oikeasti kuulla kunnolla, mitä luennoitsijalla oli sanottavana :D

   Ja mielenkiintoista pohdintaa. Mäkin hain ensin ihan muille aloille (oikikseen), mutta jotenkin se oma juttu alkoi sieltä sitten löytyä kun en ekalla päässyt sisään. Tein tosi paljon kyllä sen asian eteen, että tajusin mikä mun juttu voisi olla. Googlasin, kyselin ihmisiltä ja pohdin. Ja sieltä se sitten löytyi ja koko ajan menen enemmän sitä kohti, ihan mahtava fiilis kyllä. Mutten usko, että ihmiselle on tarkoitettu vain sitä yhtä tiettyä juttua, musta on ihan mahtavaa tuo sun maailmasi, joka yhdistelee tavallaan "vakavaa ja kevyttä". Mä taas välillä kriiseilen sen kanssa, että muut on just jotain vakavastiotettavaa kauppisalaa, oikislaisia, lääkäreitä tms. ja mä vaan tällanen "pinnallinen" hörhö joka on kiinnostunut kaikesta luovasta ja visuaalisesta.. Mutta ymmärrän pohdintasi ja tuollainen vuoden kouluhan olisi varmasti ihan mahtava!! :) Ihan omaksi iloksi vaikka.. Kunhan joskus tästä omasta koulustani pääsen eroon ja saan edes pienen hengähdyksen opiskelusta, olen myös ajatellut, että joku tollainen vuoden juttu voisi olla hauska, ihan vaan omaksi iloksi ja oppiakseni jotain sellaista, mitä yliopisto ei voi ehkä tarjota.

   Mutta kiitos kivoista pohdinnoista ja joo, mä nautin! :) On kyllä mahtava tunne kun monien kriisienkin jälkeen on löytänyt sen oman alan..

   Poista
 2. Hei, osaatko neuvoa saako Tukholmasta Jo Malonen tuoksukynttilöitä?
  Kiitos :).
  -S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Valitettavasti mulla ei ole ihan 100% faktatietoa, mutta mun mielestä ei saa :/ NK:llakin on esim. Laura Mercieriä ym., mutta ei mun mielestä Jo Malonen tuoksuja ja kynttilöitä.. Tosi harmi, koska mun lemppari hajuvesi on heiltä ja tarvisin sitä pian lisää. Mutta Hki-Vantaallahan tuo myymälä tosiaan on, jos olet sitä kautta menossa :)

   Poista