5. lokakuuta 2016

viikonloppu oslossa

Kotona ollaan taas Oslo-viikonlopun jäljiltä. On hassu fiilis palata lomalta kotiin, kun se koti ei olekaan Suomi. Muutenkin tämä koko syksy tuntuu vähän yhdeltä isolta lomalta. Lomalta, jonka sisällä on pienempiä lomia, niin kuin tämä Oslo-viikonloppu nyt. Tosin Tukholmassakin on nyt alkanut vähän kiireisempi vaihe. Mulla oli ensin koulua vain kerran viikossa, mikä tuntui ihan järjettömältä. Nyt koulua ja hommia riittääkin jo viikon jokaiselle päivälle, mutta tää on se mistä tykkään. Pieni kiire pitää mut aktiivisena ja saan paljon paremmin hommia aikaiseksi.

P1019999

P1019991
Mutta siihen Osloon! Oslo oli ihana! Tosi, tosi, tosi erilainen kuin Tukholma, mutta virkistävällä tavalla. Oslo oli paitsi pienempi kuin Tukholma, myös jollain hassulla tavalla rennompi ja kotikutoisempi. Ihmiset vaikuttivat olevan jotenkin paljon enemmän down to earth kuin Tukholmassa, pukeutumistyylikin oli aika erilainen. Siinä missä Tukholmassa näkyy paksuja meikkikerroksia ja joka toisella keikkuu käsipuolessa kallis designerlaukku, Oslossa musta oli ihana katsella, kun metro täyttyi lauantaina paikallisista, jotka olivat päästä varpaisiin varustautuneita kunnon ulkoiluvaatteisiin ja kasvoilla oli kirpeän ilman aikaansaama luonnollinen puna. Lisäksi kaikki ihmiset joihin törmäsimme, vaikuttivat olevan mukavia ja lämpimiä, sellaisella hyvällä tavalla vähän höpsöjä.

P1019983

P1010111
Me oltiin liikenteessä melko isolla, kahdeksan hengen vaihtariporukalla, mikä toi omat haasteensa kaupungin tutkimiseen. Koko ajan jollain oli vessahätä, toinen halusi mennä syömään ja kolmas shoppailemaan. Ei annettu tämän kuitenkaan haitata ja toki kahdeksalla hengellä saatiin paremmat bileetkin aikaiseksi kuin esimerkiksi kolmen hengen porukalla. Oon niin iloinen, että oon löytänyt juuri tämän porukan ja nämä ihmiset täältä, meillä on niin bueno jengi kasassa! 

P1010095

P1019979
Matkattiin Osloon tosiaan junalla Tukholmasta, mikä oli kätevää ja halpaa. Ei lentokenttämuodollisuuksia, vain viisi tuntia ja oltiin Oslossa. Osa porukasta jäi kaupunkiin vielä maanantaihin asti, mutta koko porukalla meillä oli aikaa tutkia paikkoja perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään, mikä mun mielestä riitti Osloon varsin hyvin.

P1010086
Perjantai pyhitettiin kaupungilla kiertelylle, talsittiin ympäri Grünerløkkaa, joka on nouseva, vähän hipsteriviboja henkivä alue Oslossa. Grünerløkka muistutti pienine putiikkeineen, kahviloineen ja ravintoloineen Tukholman Södermalmia ja olisi tehnyt mieli pistäytyä jokaisesta ovesta sisälle. Hipsterikulmilta siirryttiin myöhemmin vielä keskustaan päin, joka on melko iisi handlata jo yhdessä päivässä. Iske itsesi pääkatu Karl Johan Gatelle ja kaikki on oikeastaan siinä. Kyseinen katu lähtee päärautatieasemalta ja päättyy Kuninkaanlinnalle. Kyseisen kadun varrelta löytyy kaikki tavallisimmat putiikit ja kun poikkeaa vähän sivukaduillekin, niitä löytää lisää. Esimerkiksi Acnen, Filippa K:n ja muiden merkkien putiikkeja löytyy Øvre Slottsgatelta.

Myös merenrannassa sijaitseva Aker Bryggen alue on käymisen arvoinen, sieltä löytyy paljon kivoja ravintoloita ja terasseja. Jos kaipaa vielä lisää shoppailupaikkoja, alueelta löytyy myös kauppakeskus, jossa oli muun muassa Cosin ja Samsøe & Samsøen putiikit.

P1019975

P1010022
Kaupungilla kiertelyn jälkeen raahauduttiin illalla vielä mahat kuristen italialaiseen Villa Paradisoon, sillä seurueemme italialaisvahvistuksella oli synttärit ja hän oli toivonut synttäri-illallisekseen mitäpä muutakaan, kuin pizzaa! :D Oslon ollessa ihan järisyttävän kallis kaupunki, maksoin pizzastani reilusti yli 20 euroa, mutta oli kuulkaapa parasta pizzaa mitä olen ehkä koskaan syönyt! Suosittelen siis kyseistä paikkaa lämpimästi. Ravintolassa oli myös ihanaa henkilökuntaa, joka tarjosi synttärisankarille talon piikkiin jättimäisellä tähtisäteellä varustetun crème brûléen, kun kävimme kysymässä, voisimmeko saada kaverimme jotenkin yllätettyä. Yllätys onnistui ihan nappiin ja hämärässä ravintolassa istuessa, katsoessani noita uusia, mutta kuitenkin jo niin tuttuja ihmisiä ympärilläni, oli onni aika herkässä.

P1010010

Lauantaina herättiin suhteellisen aikaisin ja syötiin hostellilla aamiainen. Hostellimme oli muuten tämä, jos joku etsii Oslosta halpaa majoitusta, se ei meinaan varmaan ole ihan helppoa. Kyseinen paikka oli hostelliksi oikein siisti, meillä ei ainakaan ollut mitään valittamista mistään.

Aamiaisen jälkeen lähdettiin reippaina kohti Holmenkollenia, sillä haluttiin saada edes pieni hiking-fiilis, vaikkei millekään kunnon vuonokokemuksille tällä reissulla ollutkaan aikaa. Osa kiipesi mäkihyppytorniin asti, me muut jäätiin ihmettelemään maisemia tornin juurelta käsin. Kun katselin ulkoilemaan tulleita ihmisiä, olisin vain halunnut lähteä siltä samalta istumalta pohjoisempaan rinkka selässä. Lofooteille on kyllä pakko vielä joskus päästä!

P1019990

P1010035

Vaeltamisen sijasta meillä oli illalla tiedossa jotain vähemmän terveellistä aktiviteettia, sillä lähdettiin tarkastamaan Oslon yöelämä - tietenkin, vaihtariporukalla kun oltiin liikkeellä. Räkätettiin ensin hostellilla prepartyjen muodossa, jonka jälkeen suunnattiin kaupungille. Paikallisista tutuista oli apua mitä tuli sisäänpääsyyn baareihin, joka paikkaan oli nimittäin ihan hirveät jonot. Päädyttiin Justisen-nimiseen paikkaan, jossa oli superhyvä meno. Paikka oli ulkona, mutta lämpölamput ja tanssiminen jaksoivat lämmittää myöhään yöhön saakka.

P1010116

Sunnuntai meni rennosti, hieman edellisillasta toipuen ja iltapäivällä lähdettiinkin jo takaisin kohti Tukholmaa. Kotimatkalla junan ikkunasta näkyi upea auringonlasku ja vaikka fiilis oli väsynyt, mietin, kuinka unohtumattoman reissun olin taas saanut kokea...

P1019988

P1010067


Summasin loppuun vielä käymisen arvoisia paikkoja.

SHOPPAILU

Karl Johan Gate - pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki yleisimmät liikkeet.
Øvre Slottsgate - muutamia merkkiliikkeitä, esimerkiksi Acne, Filippa K ja Marc by Marc Jacobs.
Aker Brygge kauppakeskus - (Bryggegata 9), mm. Cosin ja Samsøe & Samsøen liikkeet.
Grünerløkkan alue - paljon pieniä kivijalkaputiikkeja.
Acne Archive - (Markveien 60) sama Acnen "outletputiikki" löytyy Tukholmasta ja näistä voi tehdä viime kausien löytöjä jopa puoleen hintaan.
Søstrene Grene - hieman Tigerin tapainen tilpehöörikauppa jota norjalainen kaverini suositteli, täältä löytyi kaikkia hauskoja sisustus- ja paperitavaroita.

NÄHTÄVYYDET

Oopperatalo - tätä ei varmaan tarvitse edes perustella. Menkää. Upea valkoisena hohtava, kuin jäävuorena merestä kohoava rakennus, jonka katolle pääsee kiipeämään.
Holmenkollen - jos haluaa kokea edes pienen palan luontoa kaupunkiloman keskellä, kannattaa piipahtaa katsastamassa maisemia Holmenkollenin mäkihyppytornista. Tornille pääsee melko lähelle kätevästi metrolla ja jo metromatkan maisemat ovat käymisen arvoiset.

RUOKA & JUOMA

Villa Paradiso - (Olaf Ryes plas 8) superhyvät pizzat ja ihana tunnelma.
Nøkke - (Leirfallsgate 6)
Kolonialen - (Sofiesgate 16)
Sukkerbiten - (Nylandsveien 28) paikka ei valitettavasti ollut enää auki, mutta näytti superkivalta, tänne kannattaa suunnata jos liikkuu Oslossa enemmän kesäaikaan.

YÖELÄMÄ

Vin & Vinyl - (Lofotgata 1) pieni loungebaari, jonka ohi käveltiin ja sisällä näytti olevan tosi kiva ja lämmin tunnelma.
Justisen - (Møllergata 15) ravintola ja ulkoilmabaari.

P1010119

P1010058
Sellainen reissu. Onneksi tämä oli vasta ensimmäinen tänä syksynä ja lisää on tulossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti