19. joulukuuta 2016

it's time to leave

Kurkkua kuristaa kun pakkaan viimeisiä tavaroitani sinisiin Ikea-kasseihin. Ei pitäisi itkeä koska se on ohi, pitäisi hymyillä koska se tapahtui, mutta just nyt en pysty pidättelemään itkua. En pystynyt perjantainakaan, kun vietettiin porukalla läksäreitä ja jengi piti puheita, enkä pystynyt eilenkään, kun vietettiin vikaa sunnuntaita yhdessä. Ja tästä eteenpäin itken varmaan joka kerta kun edes näen vilauksen Ikea-kassista. Koska Ruotsi.

PC040338
Kun tasan päivälleen neljä kuukautta sitten saavuin Tukholmaan, mietin yksikseni laivalla, ettei mulla ole aavistustakaan siitä, mitä seuraavat neljä kuukautta tulee pitämään sisällään ja mitä tulee tapahtumaan. Ja että todennäköisesti istun noin neljän kuukauden päästä uudelleen tällaisessa samankaltaisessa hytissä ja mietin, että ai, tätä kaikkea tapahtui. No nyt on tullut se hetki. Suunnataan kohta kolmen kaverini kanssa laivalla kohti kotia. Voi olla aika hiljaista poikaa ja tyttöä. Tai sitten vaan skål, otetaan vikan kerran Stokis-seikkailuille.

PC180606

PC180612

On hassua, miten lyhyt aika neljä kuukautta on, mutta miten paljon neljässä kuukaudessa voi kuitenkin tapahtua. Lähdin lauantai-iltana yksikseni lenkille, selvittämään vähän päätä kaikista siellä pyörineistä asioista. Lenkki venyi yli kolmen tunnin pituiseksi ja kiersin melkein koko Tukholman keskustan. Kävelin tuttuja katuja pitkin, mutta halusin myös eksyä. Yritin salaa kurkkia sisään valaistuihin koteihin ja upeisiin sisäpihoihin. Kävelin sen baarin ohitse, missä meillä oli kerran superhauska ilta ja sen ravintolan ohitse, missä käytiin toisena iltana syömässä. Se oli taas täynnä ja vaikka ovi oli kiinni, pystyin kuulemaan sisällä raikuvan naurun ja puheensorinan. Silloin yksi ilta mekin istuttiin siellä pöydässä nauramassa.

PC040336
On myös hassua, miten paljon neljässä kuukaudessa voi oppia ja muuttua. Ja samalla olla kuitenkin aika lailla se sama ihminen, kuin silloin neljä kuukautta sitten. Joka kerta kun menee sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle, oppii kuitenkin jotain. Kasvaa, tulee nöyremmäksi, rohkeammaksi, kärsivällisemmäksi ja ymmärtää ehkä paremmin sen, ettei elämä ole ihan niin mustavalkoista, vaan niitä harmaan eri sävyjäkin löytyy. Mitä mä oon sitten oppinut tän neljän kuukauden aikana? Ainakin rutkasti lisää englantia. Tai saanut rohkeutta sen puhumiseen. Ei haittaa, vaikkei jokainen lause mene ihan oppikirjojen mukaisesti, jollain tavalla se asia tulee aina kuitenkin ymmärretyksi. Lisäksi oon oppinut, että arki tekee mut todella onnelliseksi. On se arki sitten missä päin maailmaa tahansa. Matkustaminen ja uuden kokeminen on ihanaa, mutta elämä ei olisi mitään ilman niitä arjen rutiineja, omia juttuja ja täyttä kalenteria. Perusjutut on parhaita. Ulkomailla asuminen saa myös muistamaan jälleen kerran, että selviän kyllä mistä vain ja kaikki järjestyy aina. Näiden asioiden lisäksi oon oppinut, että ruotsalaiset on kovia tekemään ryhmätöitä, niillä ei ole kuivauskaappeja, niiden lukot ja ovet avautuu aina hassuun suuntaan ja että niihin ei kannata ihastua.

PC180569
Entä mitä kaikkea neljään kuukauteen sitten mahtui? Mun vaihto-aika näyttää lukuina tältä: 4 kuukautta, 4 kurssia ja 30 opintopistettä. Lukuisia uusia kavereita eri maista ja niistä muodostunut 1 iso Tukholma-perhe. 1 ihana kämppis. 1 Suomi-tyttö, joka piti mut järjissään silloinkin, kun koko Ruotsi alkoi ahdistamaan. Kymmeniä syötyjä kanelipullia kivoissa kahviloissa. 15 moikkaamaan tullutta kaveria. 5 tehtyä reissua ja 3 mulle täysin uutta maata. Yhdet ihan eeppiset treffit Oslossa. Yhdet ihan kreisi-ihanat treffit Tukholmassa. 1 huonosti päättynyt deittailukuvio. 4 tehtyä ryhmätyötä ja satoja luettuja sivuja artikkeleita ja tenttimatskuja. Tuhansia tuhlattuja kruunuja. Kymmeniä iltoja, jolloin oon meinannut pissata housuun, kun oon nauranut niin paljon. Lukemattomia viinilasillisia. Vähintään 5 kertaa, kun on tehnyt mieli vaan itkeä, kun on ollut niin turhautunut olo. Vähintään 15 kertaa, kun on tehnyt mieli vaan itkeä, kun on ollut niin onnellinen olo. Satoja lähetettyjä WhatsApp-viestejä kotiin kavereille ja perheelle.

PC180614

PC180557
Neljä kuukautta on antanut mulle enemmän, kuin oisin voinut koskaan, ikinä kuvitella. On tietenkin ihan turhaa sanoa, että parasta antia tässä koko höskässä on olleet ne ihmiset. Ihmiset, jotka on tehneet tästä neljästä kuukaudesta sen, mitä se loppujen lopuksi oli. Tehneet Tukholmasta kodin ja vaihto-ajasta yhden elämäni parhaimmista kokemuksista. Meidän pieni Tukholmaan muodostunut perhe. Yhden meistä kaveri oli kysynyt, että siis onko sulla siellä oikeasti sellaisia kavereita, joiden kanssa viihdyt, etkä vaan oo sen takia, ettei sulla ole niitä omiakaan kavereita. Vastauksen voitte ehkä arvata. Oon niin onnekas, että oon saanut jotain, mitä jään ikävöimään niin paljon. Mun hassut pojat x 2, brothers from another mothers. Mun vähän sekopäinen norjalainen ja partner in crime italialainen. Mun hullut suomalaiset. Ja kaikki muutkin, meidän Stockholm squad. Lisäksi Ruotsi-tytöt, joiden luokse pääsen onneksi milloin tahansa takaisin, kun ikävä iskee. Niin kuin joku sanoi perjantaina puheessaan, it's not a goodbye, we'll meet again. Berliini, Norja, Helsinki, mikä tahansa, tärkeintä että nähdään.

PC180616

PC040358
En oikeasti edes tajua, että oon lähdössä. Että kohta oon takaisin Suomessa, kotona. Kohta Facebookiini tai Instagramiini ei enää tule kohdennettua mainontaa Ruotsiksi södermalmilaisesta hammaslääkäristä tai naapurikahvilasta. Kohta en enää kuule hej hej ja tack tack ympärilläni. Kohta en enää kulje niin mielelläni julkisissa, koska ne eivät ole täynnä hyvin pukeutuvaa silmänruokaa. Kohta en enää voi soittaa extempore ja pyytää mun tyyppejä kahville.

PC180604

PC180566
Onneksi kotonakin odottaa paljon upeita juttuja ja oon oikeasti menossa ihan tosi innoissani kotiin. Ihan ekana saan halata taas kavereita ja joulukin on jo ihan nurkan takana. Lisäksi Suomessa odottaa uudet haasteet ja uusi, vanha kotikaupunki. Vastoin kaikkia odotuksia muutankin nimittäin Tampereen sijasta Helsinkiin, sillä mulle tarjoutui ihan mielettömän upea mahdollisuus erääseen harjoittelupaikkaan, enkä vain voinut jättää tätä tilaisuutta käyttämättä. Jätänkin siis nyt koulun kevään ajaksi tauolle ja teen aikamoisen elämänmuutoksen, johon kuuluu muun muassa säännölliset työajat. Tuntuu ihan hullun aikuiselta ja vähän pelottavaltakin, mutta olen ottanut haasteen vastaan. Hejdå siis Tukholma ja moikka Helsinki, oli ihanaa, mut on ihanaa mennä takaisin kotiinkin.

PC040332
PC040367
Kuvituksena viimeisiä joulufiilistelyjä Tukholmasta. Parin viikonlopun aikana kerettiin fiilistellä joulua muun muassa Gamla Stanin joulumarkkinoilla, Rosendal Trädgårdenissa (isot kasvihuoneet, joista löytyy muun muassa super mysigt kahvila ja kukkakauppa) ja Storkyrkanin joulukonsertissa. Koko kaupunki on verhoutunut jouluvaloihin ja joulukoristeisiin ja oli ilo saada nauttia sen joulutunnelmasta näinkin pitkään.

16 kommenttia:

 1. Niin ihanasti kirjoitettu teksti! Muutenkin tykkään sun tyylistä kirjoittaa, se on jotenkin tosi tunteellista. :)
  Olisi vielä mukava kuulla sun vaihdosta lisää, ihan käytännön juttuja. Nimittäin itselläni on ajatus lähteä vaihtoon ja juurikin Ruotsiin, mutta vielä on suurena kysymyksenä lähteäkkö vai ei... Minua hiukan jännittää hoitaa arki juttuja muulla kuin omalla äidinkielellä; tuleeko ymmärretyksi ja kuinka paljon kielitaitoa se vaatii.
  Hyvää ja rauhallista joulua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ella, ihana kuulla! :) Voisin harkita jos jotain kirjoittaisin, Ruotsi vaan on siinäkin mielessä aika lähellä Suomea, että siellä hommat toimii aika samalla tavalla kuin Suomessa, eli käytännön asiat toimii aika samaan tapaan. En siis tiedä saisiko siitä kauhean moni hirveästi irti. Mutta mulle voi toki laittaa vaikka mailiakin, vastaan ja autan kyllä tosi mielläni, jos haluat jotain tietää lisää :)

   Mutta käytännössä hain tosiaan meidän koulun kautta ja itse hakuprosessi oli aika yksinkertainen, hakemus + motivaatiokirje. Kun olin saanut tiedon vaihtopaikasta, valitsin itse kurssit mitä halusin tehdä ja siinäpä oikeastaan se. Ainoa haaste oli ehkä kämpän saaminen, kun Tukholmassa tosiaan on melko huono asuntotilanne, mutta mä laitoin Blocket.se sivustolle ilmoituksen, josta sitten löysin kämppäni :)

   Ja en voi tarpeeksi korostaa, kuinka paljon suosittelen vaihtoon lähtöä! :) Ruotsiin, tai mihin muuallekaan.. Jos oot yhtään harkinnut sitä, mene! :) Mullakaan ei koskaan ole ollut mikään paras kielipää ja kielet on olleet mulle hankalia, mutta silti pakotin itteni lähtemään 19-vuotiaana au pairiksi ja nyt halusin lähteä eniten vaihtoon juurikin kielen takia. Vaikka eläminen vieraalla kielellä jännittää, siitä kyllä selviää ja kielitaito paranee vaihdon aikana, lupaan sen! Ja niitä kokemuksia, joita vaihdosta saa, niitä ei kyllä korvaa mikään :)

   Ihanaa joulua sinnekin ja tuu kertomaan myöhemmin, päädyitkö lähtemään johonkin vaihtoon! :)

   Poista
 2. Meinasin alkaa eilen itkee kun kuulin Pariisin lentoaseman kuulutukset jostain videolta, varmaan itken kun meen seuraavan kerran jonnekin Ranskaan eli fiilaan täysin miltä tuntuu. Ihana saada sut takas kotiin kuitenkin <3 Aina voi soittaa jos tuntuu et kärsit jostain vaihdonjälkeisestä shokista voin olla vertaistukena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Voi muru! Ihanaa et joku ymmärtää.. Ihanaa kyllä tulla kotiinkin ja tiedossa on kaikkea kivaa, joten eipä tässä kai voi masistellakaan :) Kun tuut reissusta ni päästään höpisee kunnolla kaikkia juttuja<3

   Poista
 3. Nyökyttelin monessa kohtaa, miten osaatkin kirjottaa fiiliksistä just niin kuin ne on. Teksti vie mennessään ja kuvat on upeita, niin kuin aina. Sulla on vaan taivas rajana. <3

  VastaaPoista
 4. Ihanasti kirjoitettu Lilli, hymyilytti kokoajan :)
  Oon aina "haaveillu" Tukholmassa asumisesta, mutta kielitaito mietityttäny :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Jennifer, ja kiva kuulla susta pitkästä aikaa!<3 Hei, mä en oikeasti osannut yhtään ruotsia kun menin, enkä kyllä voi sanoa sitä vieläkään osaavani, vaikka siellä 4kk olin. Lähinnä tuli puhuttua englantia kaikkien kanssa. Toki jos Tukholmaan menisi töihin, se olisi eri asia, silloin kieltä varmaan pitäisi osata enemmän. Mutta muuten Tukholmassa pärjää vähän liiankin hyvin englannilla :)

   Poista
 5. Kiitos tästä postauksesta! Oon ite lähdössä Tukholmaan ihan muutaman viikon päästä melkein kuudeksi kuukaudeksi, ja oikeastaan ei jännitä, mutta enemmänkin mietityttää millainen kevät tulee olemaan. Toivottavasti yhtä upea kuin miltä sinun vaihtosi kuulostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ole hyvä! :) Kiva jos oli apua lähtöfiiliksiin.. Meetkö kanssa vaihtoon? :) Mulle voi aina laittaa viestiä jos tulee jotain kysyttävää, autan mielelläni.. Ja tulossa vielä sellainen mega vinkkipostaus Stokikseen, joten pysyhän kuulolla niin löydät parhaat raflat ja kahvilat! ;) Ja oon _aivan_ varma, että sulla tulee yhtä ihana kevät, kuin mun syksy oli!<3

   Poista
 6. Saat kyllä fiiliksen tarttumaan tekstiin ja kuviin :) Jatka samaan malliin! Törmäsin hiljattain sun blogiin instagramin kautta ja mun on ihan pakko kysyä että miten muokkaat ig kuvat kun sun feedi on aivan ihanan yhtenäinen ja harmooninen! Jos käytät vscota tai afterlightiä tai ign omia filttereitä, niin voitko kertoo sun lempparit ? Ihanaa joulua! xx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, kiitos kivasta kommentista!<3 Käytän VSCO:ta kuvien muokkaamiseen ja siellä ostettua filtteriä S2 :) Käytän samaa filtteriä kaikkiin kuviin, mikä varmaan tekee feedistä yhtenäisen näköisen :)

   Ihanaa joulua sinnekin!

   Poista
 7. Ihana teksti, Lilli! Mahtavaa, että sun vaihto on ollut näin antoisa :) se on kyllä semmoinen vaihe elämästä, mitä harvemmin katuu jälkikäteen. Ja onnea myös uusista työkuvioista! Päästään toivottavasti törmäilemään Helsingissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Emmi! :) Siis todellakin, en oo kyllä koskaan kuullut, että kukaan olisi harmitellut vaihtoon lähtöä.. Ja kiitos onnitteluista, eiköhän keretä joo törmäilemään Helsingissä kun oon nyt siellä enemmän! :)

   Poista